Recenzija Quadro tableta

U moje ruke je danas došao Quadro 7″ tablet. Trenutno se u trgovačkim centrima nudi za oko 400kn. Ako imate vremena, pročitajte sljedeću recenziju prije kupnje.

Specifikacije na papiru

kutijaTablet je opremljen jedojezgrenim A8 procesorom s 1ghz, 512mb rama, ekranom rezolucije 800x480px, 4gb memorije (proširivo microsd karticama) a  a grafički procesor je Mali-400MP koji dijeli radnu memoriju. U nastavku pročitajte kako se ovo ponaša u praksi. Jamstvo iznosi jednu godinu od INEM-a Zagreb.

Pakiranje

Tablet ima 300 grama

Tablet ima 300 grama

U kutiji zajedno s tabletom dolazi priključak za napajanje odnosno punjač i USB kabel. I osnovne upute. Ništa drugo nije u pakiranju. Tablet ne škripi prilikom držanja, nema jeftini dojam na prvi pogled. Težina odnosno masa mu je 295 grama što je izrazito lagano za 7 inčni uređaj.

Ekran

Prvi put kada sam ga uključio trebalo mu je oko minutu da se upali. Ono što se odmah primijeti jest kut vidljivosti koji je manji od 90 stupnjeva. Minimalno okretanje ekrana u stranu ili gore-dolje znači promjenu boje, ono što je prije bilo plavo, sada je zeleno, spektar boja je izrazito mali i vjerojatno je riječ o TFT ekranu s manje od 260k boja.

Traka sa gumbima koje se nemoguće riješiti

Traka sa gumbima koje se nemoguće riješiti

Gledanje fotografija koje su snimljene drugim mobitelom je naporno i teško jer ovisno o kutu gledanja one mijenjaju kontrast, svjetinu. Jedina moguća prednost ekrana jest što je djelomično vidljiv na suncu, tj. nije toliko teško gledati ga u vanjskim uvjetima. Rezolucija od 800×480 je nedovoljna, sve je zrnato. Još jedan veliki nedostatak jest velika traka stanja sa tipkama natrag i home. Naime, nema fizičke tipke sa strane već stalno morate trpjeti te tipke u aplikacijama i igrama koje značajno smanje efektivno područje ekrana.

Uz malo igranja, čovjek si nađe odgovarajući kut koji paše, a to je obrnut od predviđenog, kada se tablet drži da je kamera na dolnjem djelu. Tada nema tolike razlike u kontrastu i bojama ali je moguće raditi na njemu. Najveća mana Quadra je ekran koji je ispodprosječne kvalitete.

Performanse

Jednojezgreni prcoesor od 1ghz i 512mb rama (od kojih je 370mb za aplikacije, ostalo dijeli grafički čip) već govori samo za sebe. Antutu Benchmark pokazuje oko 4800 (jako malo) i tablet nije fluidan. Međutim Temple Run 2 na Low postavci je moguće igrati unatoč očajnom senzoru koji nekad brkanagnutost lijevo i desno. Touch odaziv je brz, ne treba se jako pritisnuti. Začuđujuće i Angry Birds se vrti bez većih problema. Wi-Fi signal je kvalitetan, na većoj udaljenosti signal je prisutan i pregledavanje interneta i čitanje novinskih portala je moguće uz problem kontrasta prilikom zakretanja. Prilikom aktivnijeg korištenja, stražnja strana se počinje grijati, ne strašno ali malo postane neugodno ga držati. Kameru neću posebno recenzirati, dovoljna je za Skype, ali ništa više. Ona nije predviđena za ništa više osim toga.

Android 4.0Quadro QT-70 BW se vrti na Androidu 4.0.4 koji ima hrvatski jezik u sebi, ima Google Play pa možete nesmetano skidati aplikacije. Nazvao sam Inem-Electronic d.o.o. kako bi upitao imaju li možda stock rom uploadan ili znaju kako rootati tablet na što sam dobio samo čuđenje servisera koji nije znao o čemu pričam. Profesionalnost Quadra, odnosno Inema jest što tablete nemaju ni na svojim internetskim stranicama, kao da ih se srame i skrivaju. Navedeni model je također poznat u nekim trgovinama i kao Quadro T-S704SR, T-S704HR 9 inčni model Quadro T-D908HR .

Antutu izvještaj o mobitelu

Antutu izvještaj za Quadro

Rezultat benchmarka

Rezultat benchmarka

 

 

 

 

 

Baterija

Baterija je nepoznatog kapaciteta, nigdje nisam mogao pronaći podatak o njoj. U praksi, imate oko 2h aktivnijeg korištenja tableta na raspolaganju. Prednost je što se puni i spajanjem na računalo putem USB-a. Kod nekih uređaja je punjenje moguće iskjučivo putem priključka napajanja. S manjom i povremenom uporabom za čitanje online novosti može dogurati do 5-6h. A minimalna uporaba znači cijeli dan korištenja. Vrijeme od punjenja sa 4% na 100% jest oko 1h, a pražnjenje ovisi o uporabi.

Zaključak, opći dojam

Kao zahtjevnijem korisniku kroz čije ruke su prošli skuplji tableti, moram se ipak usredotočiti na ovaj cjenovni rang. U ovom low-endu od oko 400kn se na našem tržištu nalazi još samo FORCEBOOK UltraTab 7 iz HGSpota.  FORCEBOOK ima nešto jači procesor koji nije 1ghz već 1,2ghz ali još gori ekran kojeg je nemoguće gledati na sunčevoj svjetlosti. Procesorska snaga je nezamjetna i ako već birate u ovom rangu, Quadro je možda ipak mrvicu bolji. Oboje imaju 1g garancije i identične karakteristike. Ako uzmemo u obzir da kamera za Skype ili slične programe košta 100kn ako nije ugrađena u dekstop odnosno prijenosno računalo, ovo nije preveliki trošak. Međutim, nemojte s ovime izlaziti u javnost niti se hvaliti pred prijateljima koji su informatički pismeni. Oni vas neće pohvaliti. Ako djetetu u školu date ovaj tablet ostala djeca sigurno ga neće pohvaliti, već će ono biti ismijano što posjeduje i što su mu roditelji kupili. Osim toga, ako ga misli rabiti malo više morati će ponijeti sa sobom i punjač. Moći ćete čitati novosti, čavrljati s drugima i instalirati koju nezahtjevnu igru. Ali ne više.  Za starije ljude sve što Quadro će biti dovoljno.

Za praktički istu cijenu s online provjerene trgovine tipa Banggood, za 84$ (s kuponom) možete naručiti tablet sa puno snažnijom baterijom. IPS ekranom s 16 milijuna boja, većom rezolucijom, četverojezgrenim procesorom i 1GB rama. Besplatna dostava u roku 3 tjedna je uključena. Ima identično jamstvo od 1g i po meni je to puno bolja i isplativija kupnja od ovoga.

Ako vas zanima nešto bolje, a za istu cijenu- pogledajte moju recenziju tableta Colorfly E708 koji za 500kn nudi 3x više od Quadra te je on puno pametnija kupovina.

No ajde, malo pozitivno, na tržištu su iste cijene digitalnih foto okvira iste veličine i bez pristupa internetu. Tako će mi ovaj tablet poslužiti kao lijepi photo frame stalno priključen u dnevnom boravku s mogućnošću interakcije.  Uostalom, u kuhinji imam LED FullHD televizor Quadro koji sasvim dobro radi.  Jako su jeftini kao brend a mogu proći i biti sasvim solidni. No imajte na umu da je ekran tableta veoma malog kuta gledljivosti i da kupujete nešto najjeftinije na tržištu. Ako imate kakvo pitanje u vezi ovog tableta ili bilo kojeg drugog slobodno ga ostavite u komentarima.

90 Responses

 1. Sara says:

  U pitanju je problem verso tablet zaboravljena sifra za zaklj I zaboravljena E-mail address korisnicka.molim vas kako da se to resetuje

 2. Tabletica :) says:

  Sara, meni je uspjelo tako što sam učinila sljedeće:
  1. Pritisnuti + tipku za pojačavanje glasnosti (gornji dio za pojačavanje);
  2. Istovremeno (nakon par sekundi) pritisnuti i držati do daljnjeg tipku za uključivanje/isključivanje tableta. Dakle, istovremeno držati pritisnute obje tipke, s tim da onu za jačinu glasa pritisneš prvu.
  3. Nakon nekog vremena (1-2 minute otprilike, ali ovisi o tabletu) uređaj se vraća na tvorničke postavke i na zaslonu se pojavi izbornik koji te sam navodi na biranje postavki tj. dalje ćeš sigurno znati i sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *