Naknadna ugradnja Android multimedije u Ford vozilo

Kako sam htio svoju Ford Fiestu iz 2007. godine malo “modernizirati” htio sam umjesto starog Ford radia CD6000 koji ima maleni ekran samo s nazivom radio stanice, ugraditi Android radio s 8″ touch ekranom.

U našim trgovinama nisam našao ništa slično, ili je bilo po iznimno velikoj cijeni i univerzalno za sva vozila.

Nakon nekog traženja, našao sam Kapud Android 10.0 radio s Aliexpressa, ta verzija ima 8″ IPS ekran s dodirom dodirom do pet točaka, GPS navigaciju, odličan radio prijem, bluetooth mogućnost razgovora za vrijeme vožnje i još mnogo toga.

Kapud radio dolazi u više izvedbi, s 1Gb RAM/16Gb 4 jerzgreni procesor oko 140$, 2/32Gb za 200$ i 4/64Gb za 280$ koja ujedno ima i LTE utor za sim karticu. Ostale verzije imaju wifi spajanje na hotspot mobitela. Kako meni nije bilo potrebno ekstra snažan procesor kao ni LTE podrška, uzeo sam najosnovniju verziju.

Koristim je već 6 mjeseci, sasvim sam zadovoljan. Mikrofon je sasvim solidan i ako dobijem poziv (radio spojen preko bloetootha mobitela) sasvim dobro me čuje druga strana kao i ja nju.

Ford koristi poseban audio jack koji dolazi uz Kapud radio, tako ako naručite za 1$ i ključiće za izvući stari radio, praktički sami možete obaviti cijelu zamjenu. Nije previše komplicirano. Naknadno sam razmilio i ipak kupio i kameru za vožnju unatrag. Olakša vam parkiranje i kretanje unatrag.

Kameru za vožnju unazad (10$) dolazi s 6m kabela, a nisam znao kako provući kabel ispod tapecirunga i da nešto ne oštetim, preporučam Apsolut Hi-Fi u Rijeci. Dečki su profesionalni i brzi te su taj dio posla dobro odradili, ništa nije oštećeno a kabel je nekako sakriven od konzole do vrata bunkera.

Kamera radi već par mjeseci bez ikakve zamjerke, spojena je dugačkim kabelom sakrivenim iza tapecuringa, kamera je izdržala kiše i pljuskove a sakrivena je i dio je svjetla za registarsku pločicu, iako je navedeno da je VW, odgovara i za ovog Forda.

Ako stignem, dopuniti ću objavu iskustvom nakon par mjeseci/godinu dana korištenja.

Svakih mjesec dana izađe nova verzija FW za ovaj radio, ja konkretno koristim verziju 08.2021, stavio sam i backup na svoj server https://anton008.com/kapud/

primjetio sam sitne razlike (03 vs 08). U novijoj verziji nastavi svirati glazba dok sam u backup kameri i neke vizualne promjene u temi su prisutne.

You may also like...

2 Responses

  1. Marijan says:

    kakva je ugradnja? Jack na jack? Ne treba mijenjati boje i žice? ja gledam ovu Hizpo navigaciju za Focus: https://www.aliexpress.com/item/1005003522814825.html

    • Anton008 says:

      Za Kapud ne treba mijenjati žice. Jednostavno spojiš na priključak vozila, imaš verziju kabela s Canbusom ili bez (koristim bez). Koliko vidim iz linka, taj ima 7″ ekran ali noviji Android. Osobno mi se više sviđa Kapud (8″ ekran i manje tipke) no sam odluči koji ti više odgovara kao i verziju (količina RAM itd).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *