Već godinu dana koristim perilicu-sušilicu Midea, jesam li pametno kupio?

Prije godinu dana odlučio sam se kupiti 2u1 perilicu i sušilicu. Odlučio sam se na Mideu MFK80-DU1401B, to je model koji pere 8kg a suši 6kg, ima inverterski motor, 1400 okretaja i 5 godina jamstva. Na papiru odlično, a cijena na kciji je bila oko 3000kn tj samo oko 400 Eura, redovna cijena je oko 500 eura.

Do sada se nisam susreo s Midea perilicama te nisam nikada imao perilicu-sušilicu.

Ovaj model ima izuzetno moderno sučelje, veliki ekran te “touch” tipke s povratnom zvučnom informacijom.

Programi su jasno napravljeni, s lijeve strane su programi koji imaju opciju pranja te mogućnost sušenja. Gotovo svaki program od npr 3h s vremenskom funkcijom možemo skratiti na 1h i 50min te uz to uključiti sušenje, koje može dodatno trajati od 4h za 8kg pune perilice, koje možete smanjiti na svega 45min.

Naravno da će samo 45min sušenja jako malo osušiti rublje, no ako netko pere samo nekoliko košulja, tu je i program ukupnog trajanja 1h koji opere i osuši rublje.

Samo pranje je dobro, inverterski motor je jako tih, dok se rublje okreće ovu perilicu-sušilicu nećete ni čuti.

Međutim, ono što je ovdje izuzetno bučno jest kada perilica izbacuje vodu. Pumpa izbacivanja vode ove perilice je nevjerojatno glasna. Svaki put kada je centrifuga, samo okretanje je izuzetno tiho ali to kvari pumpa vode koja buči kao da doma imate staru Končarevu perilicu iz 90-ih. Ne znam što je Midea napravila, kakvu pumpu je koristila i zašto je toliko bučna.

Dok obične sušilice imaju samo spremnik vode koji praznite nakon nekoliko korištenja i filter za mucice, ova perilica-sušilica nema filter za mucice kod sušenja. Kod 2u1 perilica-sušilica izbacivanje vode u sušenju se vrši preko pumpe.

Izbacivanje vode kod programa sušenja (koji meni najčešće traje oko 1-2 sata) sa sobom vuče da cca svake 2min Midea uključi pumpu za izbacivanje vode koja je nevjerojatno glasna, pa ako imate loš san ili njurgave susjede, njima će smetati ovaj model.

Kada smo kod mucica, sada u zimskim mjesecima kada je kišovito oko 3x tjedno koristim program pranja sa sušenjem.

Mucice nakon programa sušenja

Ako perete zimsku, debelu odjeću nakon pranja cijeli bubanj i guma će vam biti prepuna mucica.

Da vam dočaram o čemu pričam, evo fotke.

Kako sam se jednom zeznuo, a na greškama se uči, nakon sušenja bijele robe sam ubacio crnu odjeću i imao sam “lijepo iskustvo” da mi je sva crna roba imala bijeli premaz po odjeći.

Rješenje jest da nakon programa sušenja spužvicom uklonite mucice s gume vratiju i da upalite 15min program pranja koji će 2x uzeti vodu i isprati cijeli bubanj.

Ne znam imaju li sve perilice-sušilice problem s mucicama, ali moja ima 🙂

U svakom slučaju, sada kada imam perilicu-sušilicu doma, jedno 30% pranja bude i sa sušenjem, a nakon nje ide obavezno ispiranje praznog bubnja.

Potrošnja struje nije povećana, kako imam mjerač potrošnje na perilici, inverterski motor troši samo 30-50w kod okretanja, oko 1kw je grijač kod pranja (radi svega cca 20-30min na programu pamuk 90C) dok je kod sušenja potrošnja kod konstantne vrtnje oko 25W te uključivanja grijača (koji radi cca 30-40% vremena sušenja) oko 900-1200W. Računi za struju mi se nisu povećali, a perem cca 3x tjedno.

Jeste li vi zadovoljni vašim perilicama, ima li tko perilicu-sušilicu i da li vaša ostavlja mucice?

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *