HUAWEI Ascend Y300

Ascend Y300- mobitel koji je trebao koštati puno više.

recenzija

Obilazeći trgovine u potrazi za jeftinim a ujedno dobrim mobitelom, čovjek nauči mnoge stvari i sazna što se nudi na tržištu za određenu cijenu. Za one koji ne žele mobitel koji košta koliko i jedno prijenosno računalo, tu je onaj rang do 1500kn- možda malo više ili malo manje.

Kao najbolji izbor u ovom rangu (ustvari najjeftiniji) se nalazi ZTE Blade 3 -Tele2 s kojim nisam imao dobra iskustva, mobitel s mnogo custom romova, ali sa slabim procesorom, lošom kamerom i nemogućnošću pokretanja zahtjevnijih aplikacija/igara.

Kao najbolji izbor tu se nalazi Ascend Y300, mobitel s odličnim ekranom, dvojezgrenim procesorom i podnošljivom kamerom s bljeskalicom.

Na prvi pogled ovaj Huawei se može činiti kao debel, težak mobitel no to nije tako. Riječ je o tankom uređaju debljine 11mm, težak je kao i svi ostali (čak i lakši)-ima svega 130g. Ako ste prije imali gumirani mobitel ili maskicu morati ćete se malo prilagoditi jer je ovaj gladak, ali ne skliže se.

U T-Mobileu i Bonbonu košta 900kn što je odlično.  U paketu besplatno dobivate memorijsku karticu od 4Gb, a dolazi u standardnoj opremi- punjač s usb kabelom i slušalice (obične, nisu loše ali nisu ni previše kvalitetne).

sadržaj paketa

Izgled paketa

Prvo pokretanje uređaja je nešto sporije, odmah možemo primijetiti prilagođeno T-Mobile sučelje i njegove animacije.

Dočekati će nas Emotion UI sučelje s verzijom Androida 4.1.1. Ne postoji gumb za izbornik već se pomičete lijevo i desno među “prozore” u kojima nemate mogućnost automatskog pomicanja ikona, već sve morate ručno obavljati. Potpuno nepraktično i ružno. Da bih ga mogao korisititi instalirao sam Apex Launcher koji koristi manje resursa, ugodniji je i puno brži.

Kamera

Fotografije su prolazne, sliku moramo prvo izbistriti pritiskom na ekran a zatim možemo slikati. No nedostaje boja i detalja za perfekcioniste, no mogu proći za one nezahtjevne. U prilogu je nekoliko fotografija. LED bljeskalica je dobra, prednja kamera dovoljna za videorazgovore no ne za više.

Procesor, memorija, aplikacije

pokrenute aplikacije

Raspoloživa memorija

Quadrant benchmark Y300

Quadrant benchmark Y300

Mobitel ima dvojezgreni procesor od 1GHz i ima radnu memoriju od 512Mb. No, da ima 1Gb rama, sigurno se ne bi prodavao za 900kn jer ga ništa ne bi razlikovalo od puno skuplje konkurencije brendiranog imena. U Quadrant Benchmarku mobitel na stock romu ima rezultat 2400 što je sasvim zadovoljavajuće i u usporedbi sa Bladeom koji ima 1900.Ascend od 512mb rama na raspolaganju ima 200Mb slobodnog rama uz nekoliko otvorenih aplikacija a igre poput Temple Runa i puno zahtjevnijih 3D aplikacija vrti bez problema. Zvučnik je dobar, malo glasniji od Bladea ali na plaži sigurno neće biti najglasniji, dovoljan za glazbu u stanu, da čujete melodiju zvona u autobusu ali na otvorenom nećete biti DJ jer nema toliku snagu.

Ekran, baterija

Na ekranu se nije štedjelo jer je riječ o kvalitetnom ekranu, puno boljem od svih u ovom rangu. Ima 16M boja, na suncu se razaznaje a ima dovoljnu razlučivost da se vide i najsitniji detalji. Baterija bez problema drži i 2 dana uz aktivnu uporabu, riječ je 1950mAh bateriji koja je veoma snažna, punjenje traje 2h i tu mu se ne može ništa zamjeriti.

Zaključak

Ovo je mobitel za vas ako vam nije bitna kamera budući da dugo neće biti boljeg za približno ovu cijenu. Ako volite slikati izbjegavajte ovaj mobitel. Video od 480px i isprane fotografije imaju svoju cijenu. Da se zove Samsung, koštao bi sigurno 1600kn, ima odličan dizajn, mana mu je i radna memorija ali je definitivno best buy do 1400kn. No eto, ima neke nedostatke. Čak i neki skuplji mobiteli nude manje za višu cijenu. Velika preporuka uz čekanje custom romova kojih će sigurno biti. Za sve što nudi a za tu cijenu:

ocjena 8/10

13 Responses

 1. Almin says:

  Imam problema sa navedenim telefonom dešava mi se da ne mogu nikoga zvati kad promjenim ulicu stanovanja, iako je signal pun i imam kredita ne mogu nikoga zvati a mene svi drugi mogu. Telefon sam nosio na servis i odgovorili su mi da je tel. ispravan da probam zamjeniti SIM karticu, što sam i uradio i opet isto. Također kad stavim drugu SIM karticu u njega (dr. broj) telefon radi normalno, a ja kad stavim svoju SIM karticu u drugi telefon (uređaj) opet radi, samo neće na moju SIM karticu, a vračao sam ga i na tvorničke postavke. POMOZITE MOLI VAS

  • Anton008 says:

   Operater ti je dužan na tvoj zahtjev dati novu SIM karticu tj. zamijeniti postojeću. Zatraži to. Probaj provjeriti postavke, nazovi službu za korisnike, odnesi mobitel operateru. Jako neobičan problem.

 2. davor says:

  Imam problem sa huawei y300,kupio sam ga prije mjesec dana, počelo se desavati da zvukm ima a počela slika na ekranu da skače.Znam odgovor ce bir

 3. Paula Zadravec230456 says:

  Kako slikati ekran i gje kupiti memorijske kartice za njega?

  • jedna mala says:

   ekran slikas tako sto u isto vrijeme drzis tipku za zakljucavanje i za smanjivanje tona, a memoriske kartice mogu on micro sd 🙂

 4. Majichaa says:

  Imam pitanje,kako ekran na ovom mobitelu,ono kao sto je kod iPhone-a istovremeno pritisnemo tipku za zakljucavanje i tipku home,ekako uslikat preko huawei Y300?

 5. pp says:

  ispraznila mi se baterija na mobitelu i nakon nekog vremena se isključio, nakon nekog vremena punjenja baterije više ga ne mogu uključiti, da li je netko imao problema s tim do sad?

 6. Mate666 says:

  Nemogu instalirati aplikacije sa play storea i stalno mi piše izračun u tijeku kad odem, u pohranjivanje

 7. Dragan says:

  Ja imam problem da mi sam otvara aplikacije zna li tko?

 8. Matko says:

  Imam problem da mi se ekran zamrzme kada me netko nazove ili primim poziv hitno trebam pomoć

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *